1Lelong

1Lelong
LELONGLINE RESOURCES - GUIDE SERVICES adalah PENERAJU UTAMA di Malaysia menyediakan perkhidmatan info dan panduan mengenai pembelian kenderaan LELONG serta menyediakan PANDUAN AKSES ONLINE

Jumaat

kenderaan kereta lelong - Q n A

kenderaan kereta lelong - Q n A - Pertanyaan dan jawapan, antara soalan-soalan yang agak popular ditanya dan dapatlah dinyatakan penjelasannya supaya ianya dapat dimenafaat bersama. 
Soalan, " ini lelong kastam, JPJ, Polis ker?". 
Jawapan, Tiada kaitan dan tidak kena mengena serta bukan kenderaan kastam, JPJ, Polis atau mana-mana agensi kerajaan.
Soalan, " encik nei agen tempat lelong kenderaan? "
Jawapan, Bukan agen, bukan runner, bukan wakil dan tiada kaitan dengan mana-mana pihak samada pihak bank, pengendali tempat lelong dan guide service / khidmat bimbingan pembelian kenderaan lelong diberikan setelah pendaftaran  dan bayaran fees guide dibuat.
Soalan, " Bayaran fees guide RM 2 ribu dikembalikan dan termasuk harga kenderaan dibeli?"
Jawapan, Bayaran fees guide RM 2 ribu tidak dikembalikan, tidak termasuk harga pembelian kenderaan dan pembayaran fees guide hanya dibuat sekali serta untuk pembelian kenderaan berikutnya, untuk masuk seterusnya tidak lagi perlu buat apa-apa bayaran.
Soalan, " Masuk ke tempat jualan kenderaan lelong perlu bayar?
Jawapan, Free entrance atau masuk tak perlu buat bayaran, tiada apa-apa bayaran perlu dibuat untuk masuk ke tempat jualan kenderaan lelong. Jika anda tahu mana-mana tempat lelong atau anda carilah sendiri mana-mana tempat lelong kenderaan. Tetapi jika anda perlu perkhidmatan atau guide service, anda perlu buat bayaran fees guide.  
Soalan, " untuk apa bayaran fees guide dibuat?"
Jawapan, Bukan setakat menunjukkan tempat tetapi memberikan bimbingan atau guide pembelian kenderaan lelong, mengenai proses dan prosedur asas pembelian kenderaan lelong. Bimbingan atau guide diberikan semasa anda dibawa masuk, semasa anda berada ditempat jualan kenderaan lelong, bimbingan serta panduan mengenai tindakan sebelum, semasa dan setelah pembelian kenderaan lelong dibuat.
Soalan, " apa yang guide service berikan? "
Jawapan, terdapat 3 peringkat guide service berikan panduan / bimbingan, pertama anda dibawa masuk ketempat jualan kenderaan lelong, dapatkan list / senarai lelongan, maklumkan apa yang sepatutnya dilakukan dan fahami kenyataan pada list / senarai lelongan. Kedua, panduan buat inspection / pemeriksaan pada kenderaan yang dijual secara lelong dan ketiga, ikuti proses pembelian / jualan kenderaan lelong serta setelah itu anda diberikan panduan mendapatkan ekses secara online lebih kurang 20 - 30 tempat lelong seluruh Malaysia, dengan ekses ini anda boleh dapatkan list / senarai lelongan sekurang-kurangnya 1 - 3 hari sebelum lelongan dibuat ( tertakluk pada penyediaan tempat pengendali tempat lelongan ). Semua proses bimbingan / guide service adalah hanya dilakukan ditempat jualan kenderaan lelong. 
Soalan, " boleh tak nak masuk tengok dulu atau nak servey saja dulu "
Jawapan, hanya setelah pendaftaran dibuat dengan smskan nama dan nombor kad pengenalan serta bayaran RM 2 ribu fees guide dibuat, anda dibawa masuk. Bagi yang tidak boleh ikut prosedur yang ditetapkan, tidak perlulah berurusan dengan pihak guide service.
Soalan, " nak tahu alamat tempat lelong dan nak tahu harga kenderaan "
Jawapan, guide service bukannya kaunter pertanyaan atau sebagai information centre, perlu faham bahawa anda dibawa ketempat jualan kenderaan lelong, bukan anda pergi sendiri bagi kali yang pertama tetapi bagi kali yang berikutnya anda pergi sendiri ke tempat jualan kenderaan lelong setelah dapat ekses secara online. Bagi yang hanya berminat nak tahu harga kenderaan tertentu, list / senarai kenderaan lelong hanya disediakan oleh pengendali tempat lelongan kenderaan dan diedarkan pada hari lelongan diadakan, bagi yang ingin ketahui harga kenderaan sebaiknya dapatkan terus ditempat jualan kenderaan lelong  
Soalan, " berapa banyak kenderaan yang boleh dibeli "
Jawapan, tiada had jumlah unit kenderaan yang boleh dibeli,
Soalan, " perlukah atau berlaku lawan harga kenderaan yang dijual secara lelong "
Jawapan, jualan lelong biasanya melalui proses bidaan, jika hanya seorang yang membeli ianya hanya berpandukan pada harga awal atau reserved price dan beli dengan harga sebenar pada list / senarai yang di keluarkan. Hanya jika lebih dari seorang yang membida kenderaan yang sama ianya berlaku bidaan atau lawan harga. Tetapi biasanya kenderaan dibeli hanyalah yang diperlukan dan terdapat kenderaan yang langsung tidak dibida atau dibeli walaupun dijual secara lelong.
Soalan, " jangkamasa proses pembelian dan pembayaran dibuat "
Jawapan, dari masa dibawa masuk hingga proses pembelian / jualan lelong lebih kurang 2 jam dan tempoh pembayaran dibuat tertakluk pada legal owner biasanya ditetap oleh pihak bank samada 5 hari atau 10 hari.
Soalan, " bolehkah beli kenderaan lelong melalui pinjaman bank / loan bank ?
Jawapan, kebiasaannya pembelian kenderaan lelong secara cash atau tunai namun jika berminat untuk membuat pembelian secara pinjaman bank, anda sendiri perlu buat semakkan dengan pihak bank, pertama perlu anda dapat pengesahan samada layak atau tidak anda mendapat loan / pinjaman dan kedua, anda perlu ketahui had atau jumlah pinjaman yang anda layak. Pembelian kenderaan lelong jika dibuat melalui loan / pinjaman bank, anda sendiri perlu uruskan dan ditempat jualan kenderaan lelong tidak menyediakan pinjaman bank. Kebiasaannya bagi memudahkan anda buat pembelian kenderaan lelong dengan membuat personal loan / pinjaman peribadi dan setelah pinjaman diperolehi, kenderaan lelong dibeli secara cash / tunai.
Soalan, " boleh tak trade-in kenderaan saya dan beli kenderaan lelong?"
Jawapan, tempat jualan kenderaan lelong hanya buat jualan kenderaan dan tidak sediakan trade-in, tetapi ada tempat pengendali lelongan yang sedia buat lelongan kenderaan individu dan ini boleh terus diuruskan dengan tempat lelongan berkenaan. Dan jika kenderaan anda telah dilelong, anda boleh buat pembelian kenderaan yang dilelong.
Soalan, " kenderaan yang dijual secara lelong - murah ?"
Jawapan, terdapat 2 keadaan harga jualan kenderaan lelong, pertama lebih tinggi dari harga pasaran dan ianya terdapat dalam 3 keadaan samada lebih tinggi, lebih kurang sama dan lebih rendah dari harga pasaran. Kedua lebih rendah dari harga pasaran, dan lebih rendah dari harga pasaran pula terdapat 3 keadaan samada separuh, satu pertiga atau lebih rendah dari satu pertiga dari harga pasaran. Harga kenderaan lelong hanya ditentukan oleh legal owner atau pemilik yang sah biasanya pihak bank, list / senarai harga kenderaan lelong yang diedarkan ditempat jualan kenderaan lelong pada hari lelongan diadakan yang dirujuk bagi tujuan pembelian kenderaan lelong. Hanya list / senarai harga kenderaan lelong yang diedarkan ditempat jualan kenderaan lelong di rujuk bagi tujuan pembelian kenderaan lelong. Dan senarai harga yang dipaparkan pada blog lelongline ini hanya sebagai contoh dan bukan untuk apa-apa rujukan sekali pun. 
Dengan bimbingan / GUIDE, pembeli lebih mudah memahami proses / prosedur asas pembelian kenderaan / kereta LELONG. Bagi tujuan membuat pembelian kenderaan yang dijual secara LELONG, baca keseluruhan kandungan blog http://lelongline.blogspot.com/  dan fahaminya, hubungi / CALL 013 255 2000 untuk ke tempat  jualan kenderaan LELONG