1Lelong

1Lelong
LELONGLINE RESOURCES - GUIDE SERVICES adalah PENERAJU UTAMA di Malaysia menyediakan perkhidmatan info dan panduan mengenai pembelian kenderaan LELONG serta menyediakan PANDUAN AKSES ONLINE

Selasa

Kenderaan Klon

KUALA LUMPUR Apr 21, 2015 – Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) dengan kerjasama Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menyita sebanyak 153 buah kenderaan klon bernilai lebih RM13 juta dalam operasi sejak lima bulan lepas.Dalam operasi itu, seramai 10 individu ditahan yang mana tiga daripada mereka merupakan orang tengah bagi sindiket itu.Ketua Pengarah JPJ Datuk Seri Ismail Ahmad berkata kebanyakan kenderaan disita merupakan kereta mewah antaranya Mini Cooper, Lexus, BMW dan Mazda yang diseludup dari Singapura untuk dijual di negara ini pada harga antara RM20,000 hingga RM50,000.
“Kesemua kenderaan ini yang disita di Terengganu telah dikategorikan sebagai kenderaan lusuh di negara asal. Kenderaan ini diseludup dan diklonkan menggunakan nombor pendaftaran yang sama dengan kenderaan asal di Malaysia dan yang membezakannya hanyalah nombor chasis dan nombor enjin. Kita juga kenal pasti kenderaan yang diseludup ini menggunakan sama ada nombor pendaftaran kenderaan yang masih aktif dan sah di jalan raya atau menggunakan nombor pendaftaran kenderaan yang dikategorikan sebagai tidak boleh digunakan lagi,” katanya dalam sidang media di sini hari ini.Ismail berkata kenderaan klon itu kemudian dijual secara tunai selepas persetujuan pembelian diperoleh daripada pembeli.“Nilai kerugian hasil kerajaan daripada kegiatan sindiket ini melibatkan lebih daripada RM7 juta. Kita percaya akan ada banyak lagi tangkapan susulan selepas ini dan kita akan teruskan kerjasama untuk menjalankan operasi secara besaran-besaran,” katanya bagi penyelesaian jangka panjang, pihaknya telah membangunkan satu sistem integrasi dengan syarikat insurans dan penguatkuasaannya akan bermula 1 Jun depan.
“Syarikat insurans diwajibkan untuk mendaftar kereta yang berstatus ‘total loss’ (tidak boleh digunakan lagi). Sistem ini kelak, dapat memastikan kereta yang berstatus ‘total loss’ tidak lagi boleh didaftarkan semula sekali gus tidak boleh menghidupkan cukai jalan dan sebagainya,” katanya.Ismail meminta kerjasama orang ramai yang memiliki kenderaan klon untuk menyerahkannya kepada JPJ atau SPRM kerana memiliki kenderaan klon merupakan kesalahan di bawah Akta SPRM dan Akta JPJ.“Guna kereta klon bahaya kerana tidak dilindungi mana-mana insurans kerana dokumentasi kenderaan adalah palsu. Serahan secara sendiri hukuman akan dipertimbangkan berbanding sekiranya pihak penguatkuasa menahan mereka di atas jalan,” katanya. Sementara itu, Pengarah Bahagian Perisikan SPRM Datuk Azam Baki berkata sindiket kereta klon ini menggunakan modus operandi dengan menjual kenderaan-kenderaan ini di internet secara terbuka.
“Hasil risikan dengan JPJ mereka kini dilihat semakin berani mengiklankan jualan kereta dalam internet dan apabila ditanya mereka memang mengaku bahawa kenderaan yang dijual merupakan kenderaan seludup dan boleh menyediakan dokumen yang dikehendaki bagi membolehkan pemilik kenderaan terlepas daripada penguatkuasa. Pelanggan memang tahu kenderaan ini tidak sah kerana dengan mudah dapat membeli kenderaan mewah pada harga yang rendah,” katanya. Sementara itu, Ismail dan Azam dalam satu kenyataan berkata daripada 153 kenderaan itu, dua adalah motosikal berkuasa tinggi, dan kewujudan kenderaan klon itu menyebabkan adanya dua atau tiga kenderaan yang menggunakan nombor pendaftaran yang sama. Mereka berkata hasil intipan dan risikan, SPRM telah menangkap tiga individu warga tempatan berusia dalam lingkungan 20-an, dipercayai bertindak sebagai orang tengah.
“Ketiga-tiga individu ini telah ditahan reman antara empat hingga tujuh hari bagi membantu siasatan sejak 8 April. Minggu lalu, SPRM Negeri Sembilan menahan tujuh orang di Seremban dan Johor Baharu. JPJ dan SPRM masih menjalankan siasatan bagi mengenal pasti individu-individu lain. Sindiket ini dipercayai beroperasi sejak setahun lalu,” kata mereka. Ismail dan Ahmad berkata siasatan kes itu dijalankan menjurus kepada Akta SPRM 2009 dan Kanun Keseksaan serta Akta Pengangkutan Jalan 1987 (Pindaan 2002). “Pembeli dan pemilik kenderaan ini boleh didakwa kerana bersubahat dalam proses pengeluaran dokumen palsu. SPRM dan JPJ sedang menjalankan siasatan untuk mengenal pasti jika wujud pembabitan orang dalam JPJ dalam isu ini.
“JPJ juga memberi jaminan tidak akan berkompromi jika wujud pegawai dan agensi itu dan akan bekerjasama dengan SPRM untuk mengambil tindakan ke atas mereka,” menurut kenyataan bersama itu. – BERNAMA

Dengan bimbingan / GUIDE, pembeli lebih mudah memahami proses / prosedur asas pembelian kenderaan / kereta LELONG. Bagi tujuan membuat pembelian kenderaan yang dijual secara LELONG, baca keseluruhan kandungan website lelongline dan fahaminya, hubungi / CALL 013 255 2000 untuk ke tempat  jualan kenderaan LELONG