1Lelong

1Lelong
LELONGLINE RESOURCES - GUIDE SERVICES adalah PENERAJU UTAMA di Malaysia menyediakan perkhidmatan info dan panduan mengenai pembelian kenderaan LELONG serta menyediakan PANDUAN AKSES ONLINE

DIALOG

 DIALOG

Dialog - perbualan telefon yang begitu popular yang biasa dan dipaparkan supaya dapat dijadikan panduan bagi semua pembaca website ini. Dan soalan dan jawapan yang dinyatakan ini boleh dimenafaatkan serta boleh dijadikan panduan pada anda, antaranya:-

u jual kreta lelong kaa? atau ini tempat jual kreta lelong kaa? 
Jawapan, bukan, ini guide service atau perkhidmatan panduan pembelian kenderaan lelong

di mana tempat jual kreta lelong? minta alamat lengkap tempat lelong
Jawapan, tempat lelong kenderaan boleh dikatakan ada hampir di seluruh Malaysia, untuk dapatkan pelbagai info jualan kenderaan lelong antaranya alamat lokasi/tempat lelong yang lengkap dan pelbagai info jualan kenderaan lelong, anda perlu daftar dengan sms kan nama/no.kad pengenalan dan hanya setelah bayar RM 2 ribu fees guide iaitu buat bayaran untuk dapatkan Panduan Akses Online.

awak orang tempat lelong kaa?
Jawapan, bukan - Lelongline Resources adalah syarikat persendirian yang sah berdaftar perniagaannya, bukan mewakili mana-mana pihak, bukan dari tempat lelong, bukan dari bank dan Lelongline Resources adalah badan persendirian / syarikat persendiran yang memberikan perkhidmatan perniagaan iatu berikan Panduan Akses Online

bayar RM 2 ribu untuk apa? boleh dapat balik kaaa?
Jawapan, Fees guide RM 2 ribu dibayar hanya apabila anda perlukan guide service, dengan bayaran RM 2 ribu, anda diberikan Panduan Akses Online iaitu info / maklumat tentang tindakan yang sepatutnya dibuat samada sebelum, semasa dan setelah pembelian kenderaan dibuat. Info / maklumat yang kritikal tentang kenderaan lelong berkaitan kenderaan yang tiada geran, tiada dokumen, saman tertungak, gangguan no. casis/enjin, tentang A/P, kelulusan terhad, VR1, maklumat pada list / senarai lelongan, inspection, tindakan atau proses serta prosedur pembelian semasa jualan lelong dan pelbagai perkara yang berkaitan proses dan prosedur asas jualan kenderaan lelong, samada sepenuh atau sebahagian saja info / maklumat diberikan ianya tertakluk pada bayaran fees guide yang dibuat. Anda pembeli perlu ketahui pelbagai perkara tentang cara jualan / pembelian kenderaan lelong samada ianya dinyatakan secara jelas, samar-samar atau yang langsung anda tidak ketahui. Kebiasaannya pembeli hanya ketahui ialah kenderaan yang boleh dilihat dalam keadaan yang cantik dan dengan harga yang murah tetapi terdapat perkara yang samar-samar yang merupakan 'jerangkap samar' atau tahap bahaya yang kurang diketahui dan akhirnya perkara yang langsung anda tidak ketahuinya, ini merupakan risiko ditahap yang paling kritikal yang secara serius menyebabkan anda alami kerugian pada pembelian yang dibuat.
Untuk ketahui pelbagai perkara tentang pembelian kenderaan yang dijual secara lelong, anda perlu buat bayaran fees guide, sedangkan jika sekadar nak masuk ketempat jualan kenderaan, tidak perlu buat apa-apa bayaran - free entrance, hanya apabila anda perlukan guide service, anda perlu buat bayaran fees guide. Bayaran fees guide tidak dikembalikan, bukannya sebahagian bayaran harga kenderaan yang dibeli. tidak dikembalikan semula dan hanya buat sekali saja bayaran fees guide

nak masuk saja, nak tengok tempat dulu dan tak buat bayaran fees guide
Jawapan, Boleh - jika anda tahu mana-mana lelong, anda boleh masuk sendiri dan anda boleh cari sendiri mana-mana tempat lelong, masuk ke tempat lelong dan tidak perlu pun buat apa-apa bayaran pada mana-mana pihak. Carilah sendiri mana-mana tempat lelong dan masuklah sendiri. tiada apa-apa halangan. Tetapi jika tempat pun anda tak tahu, mengenai proses dan prosedur asas jualan / pembelian kenderaan lelong tentulah anda tak tahu. Jika sekadar nak buat lawatan sambil belajar, nak tengok-tengok kenderaan lelong dan nak pastikan betul ada tempat lelong, itu agak baik tetapi anda buatlah sendiri dan jangan sekadar tanya macam-macam serta anggap semuanya free saja.

masuk tempat lelong tak payah bayar / free entrance
Jawapan, Betul - dan pelbagai yang free anda akan dapat jika masuk tanpa guide service. Antaranya dapat kenderaan potong dengan free, dapat kenderaan tanpa geran free, dapat kenderaan yang tiada dokumen free, dapat kenderaan yang ada saman tertungak free, dapat kenderaan tiada A/P free, dapat kenderaan yang ada gangguan no.casis.enjin free dan pelbagai perkara yang luarjangka dengan kesan atau risiko kehilangan wang yang anda dibelanjakan untuk beli kenderaan berkenaan. Kesemua yang free ini anda dapat walaupun bukan yang anda inginkan, kenderaan perlu dibeli tetapi masalah yang ada pada kenderaan yang dibeli seperti kenderaan potong, tiada geran, tiada dokumen, saman tertungak, ganguan no.casis/enjin dan pelbagai masalah kenderaan berkenaan yang anda dapat free. Hanya satu yang free iatu 'gear free' pada kenderaan yang diperlukan sebab tanpa 'gear free' mungkin kenderaan berkenaan rosak, yang diperlukan yang lain-lain free merupakan masalah yang menyebabkan anda buat pembelian yang salah.

tolong beli, setelah beli nanti berikan kenderan berkenaan dan baru bayaran dibuat
Jawapan, tidak boleh, pembeli individu yang sebenar perlu buat pembelian ketika / semasa kenderaan berkenaan dilelong. Hanya pembeli individu yang sebenar buat semua proses pembelian kenderaan yang dilelong. Tiada agen, tiada broker, tiada mana-mana pihak atau individu yang lakukan proses pembelian bagi pihak anda. Untuk buat pembelian kenderaan lelong, anda pembeli individu di kehendaki berada di tempat lelong, daftar sebagai pembida, lakukan sendiri semua proses pembelian kenderaan lelong.

betul ker tawaran kenderaan yang dilelong tanpa perlu di beli di tempat lelong
Jawapan, itu adalah penipuan atau jenayah terancang, perkataan 'lelong' adalah proses jualan dimana pembeli perlu ke tempat lelong, daftar sebagai pembida, buat inspection/pemeriksaan pada kenderaan ketika di 'view'/dipamerkan, buat pembelian ketika di lelong oleh jurulelong bertauliah. 

boleh ker cuma beli satu unit saja kenderaan untuk kegunaan sendiri saja
Jawapan, boleh dan anda sendiri yang tentukan apa saja kenderaan yang sesuai dengan kegunaan anda sendiri dan dengan bajet kewangan yang dalam kemampuan anda sendiri. Dan anda boleh juga buat pembelian kenderaan untuk saudaramara, kawan atau untuk dijual. Kenderaan yang dibeli oleh orang lain yang dibuat oleh anda perlu didaftarkan nama anda sebelum di tukar pada nama orang lain.

kenderaan yang di lelong adakah telah ada cukai jalan dan insuran
Jawapan, ada yang masih ada dan ada yang telah tamat tempoh tetapi samada yang masih ada cukai jalan ianya tetap perlu dibuat baru atau diperbaharui setelah kenderaan berkenaan dibuat tukarnama. Cukai jalan atau insuran yang ada terbatal setelah anda buat tukarnama

=> jika ada apa-apa soalan lagi, CALL 013 2552000