lelong bulanan

lelong bulanan

1Lelong

1Lelong
LELONGLINE RESOURCES - GUIDE SERVICES adalah PENERAJU UTAMA di Malaysia menyediakan perkhidmatan info dan panduan mengenai pembelian kenderaan LELONG serta menyediakan panduan Akses ONLINE

Ahad

Jualan Kenderaan Lelong - MAC 2017 => TERAKHIR

Jadual jualan kenderaan secara lelong seluruh Malaysia antaranya sekitar Klang Valley 5 tempat di Selangor dan 3 tempat di Kuala Lumpur bagi Mac 2017, kini lebih mudah untuk anda sebagai pembeli individu, cari dan dapatkan kenderaan serta beli pada harga lelong. Pelbagai info mengenai jualan kenderaan lelong seluruh Malaysia yang boleh di paparkan melalui handphone berinternet antaranya alamat lengkap tempat jualan kenderaan lelong, list/senarai kenderaan yang di lelong dan anda boleh masuk ke tempat lelong 1 - 2 hari sebelum jualan lelong dibuat. Bagi mendapatkan panduan akses online iaitu link-link website tempat jualan kenderaan lelong seluruh Malaysia, anda perlu daftar dan buat bayaran fees guide RM 2 ribu, tiada had kekerapan untuk buat pembelian seberapa banyak kenderaan dan tiada had untuk masuk kesemua tempat lelong seluruh Malaysia serta senarai kenderaan yang dilelong di kemaskini mengikut pengendali tempat jualan kenderaan lelong berkenaan. 
Semua maklumat mengenai jualan kenderaan lelong boleh di akses melaui telefon berinternet dengan mudah, setiap kali lelongan dibuat antara lebih kurang 20 - 400 unit kenderaan yang di lelong, antara lebih kurang 5 - 50 ribu pelbagai kenderaan samada sebelum ini telah dan akan di lelong, seluruh Malaysia antara 40 - 60 kali jualan kenderaan dibuat setiap bulan, terdapat antara 20 - 30 tempat jualan kenderaan lelong seluruh Malaysia. Boleh dikatakan setiap hari atau setiap minggu jualan kenderaan secara lelong di buat sekitar Klang Valley. Supaya tidak keliru, klang valley atau lembah klang bukannya klang, klang valley adalah keseluruhan Kuala Lumpur dan sebahagian Selangor yang berdekatan Kuala Lumpur. 8 tempat jualan kenderaan lelong sekitar Klang Valley 3 di Kuala Lumpur dan 5 di Selangor adalah berdekatan dengan K L Santral atau N U Santral, antara lebih kurang 20 hingga 40 minit perjalanan(kereta) ke salah satu tempat jualan kenderaan lelong dengan K L / N U Santral. Bagi pembaca blog/website ini yang hanya ingin dapatkan alamat tempat jualan kenderaan lelong, anda sepatutnya ambil masa untuk baca kandungan pelbagai kenyataan mengenai Lelongline Resources Guide Service yang menyediakan perkhidmatan panduan pembelian kenderaan yang dijual secara lelong. 
Anda beli kenderaan pada harga lelong mengikut bajet kewangan serta kegunaan anda sendiri. Anda masuk ke tempat jualan kenderaan lelong, cari serta dapatkan kenderaan pada hari lelongan dibuat, anda sendiri yang buat inspection/pemeriksaan pada kenderaan yang anda ingin beli, hanya setelah anda berpuas hati pada condition/keadaan kenderaan dan barulah anda sendiri yang buat pembelian semasa kenderaan berkenaan di lelong. 
Anda sebagai pembeli individu, untuk dapatkan apa-apa kenderaan yang bersesuaian dengan kegunaan atau gaya hidup anda sendiri, kini anda sebagai pembeli individu boleh ke tempat jualan kenderaan lelong, cari dan dapatkan kenderaan seterusnya buat pembelian 'direct' ketika jualan lelong di lakukan. Proses serta prosedur pembelian kenderaan lelong yang mudah dan tujuan anda buat pembelian terus di tempat jualan kenderaan lelong adalah bagi mendapat kenderaan pada harga sebenar iaitu harga lelong. 
Bermula dari RM 100 - 500 samada motorsikal atau kereta harga bagi setiap unit kenderaan dan kebiasaannya samada separuh atau satu partiga harga kenderaan lelong di mana pembelian dibuat. JIka harga kenderaan lelong masih tinggi atau lebih kurang sama dengan harga pasaran, pembelian tidak dibuat. Bagi unit kenderaan yang tidak terjual, bagi lelongan berikutnya, harga kenderaan berkenaan kemungkinannya di turunkan lagi sehingga terjual. Memandangkan dari masa kesemasa, kenderaan yang di tarik terus bertambah, stor tempat penyimpanan kenderaan lelong berusaha untuk habiskan bagi memberikan ruang untuk kenderaan yang baru di tarik di simpan dalam stor berkenaan.
Lelongline Resources guide services memberikan perkhidmatan panduan pembelian kenderaan yang dijual secara lelong, sebagai pembeli, anda dikehendaki baca keseluruhan kandungan website lelongline ini, untuk pendaftaran hubungi 0132552000  
HARGA JUALAN LELONG => klik paparkan list lelongan yang lain
Antara list atau senarai lelong yang kini telahpun di paparkan secara online, kebiasaannya list/senarai lelongan dipaparkan 1- 3 hari sebelum jualan kenderaan lelong dibuat. Kini, online kan saja melalui handphone berinternet segala info mengenail jualan kenderaan lelong pada bila-bila masa di mana saja anda berada.
Lelongline Resources guide service menyediakan perkhidmatan panduan pembelian kenderaan yang di jual secara lelong, ikuti keseluruhan blog/lamanweb lelongline dan sms kan nama / no.kp untuk daftar ke 013 255 2000

MAC 2017 @Klang Valley

MAC 2017 @Klang Valley, Jadual jualan kenderaan lelong bagi MAC 2017 sekitar Klang Valley iaitu jualan kenderaan lelong sekitar 5 tempat di Selangor dan 3 tempat sekitar Kuala Lumpur. Klang Valley atau Lembah Klang bukan Bandar Klang atau pelabuhan Klang sebab ada yang agak rendah IQ, Lembah Klang atau Klang Valley adalah keseluruhan Kuala Lumpur dan sebahagian Selangor yang berdekatan dengan Kuala Lumpur. Ada juga yang 'cauntim' atau 'slow talk' nak minta alamat legkap tempat jualan kenderaan lelong, untuk nak tengok-tengok, nak servey dulu atau nak masuk ke tempat lelong untuk nak pastikan betul atau tidak mengenai jualan kenderaan lelong. 
Bagi mengelakkan keliru atau salahfaham berlaku, dimaklumkan bahawa untuk masuk di mana-mana tempat jualan kenderaan lelong seluruh Malaysia TIDAK perlu buat apa-apa bayaran jika anda yang cari sendiri tempat jualan kenderaan lelong berkenaan. Tetapi jika tempat jualan kenderaan lelong anda tak tahu, banyak lagi yang anda tentu tak tahu. Bagi yang sekadar ambil mudah, anggap semua perkara boleh dapat secara free dan jika apa-apa berlaku menyebabkan alami kerugian nanti cuma salahkan orang lain tapi kecuaian sendiri tak sedar diri. Lelongline Resources adalah syarikat yang didaftarkan secara sah pihak yang bertanggungjawap melaksanakan perniagaan yang menawarkan perkhidmatan panduan pembelian kenderaan lelong, bukan pihak yang menjual kenderaan, tidak menawarkan kenderaan pada harga murah dan pembelian kenderaan lelong di lakukan sendiri oleh pembeli sebenar di tempat jualan kenderaan lelong.
Jualan kenderaan lelong kini lebih menarik dengan jumlah unit kenderaan begitu banyak serta anda boleh buat pilihan kenderaan yang bersesuaian dengan bajet kewangan anda sendiri. 28 lelongan antaranya di 5 tempat jualan kenderaan yang terbesar, boleh di katakan setiap hari ada jualan kenderaan lelong sekitar 8 tempat di Klang Valley iaitu 5 tempat sekitar Selangor dan 3 tempat sekitar Kuala Lumpur. Dan jualan kenderaan lelong di 24 tempat di negeri-negeri seluruh Malaysia sepanjang bulan MAC 2017 ini yang boleh di akses secara online.
Lelongline Resources guide services memberikan perkhidmatan panduan pembelian kenderaan yang di jual secara lelong, sebagai pembeli anda dikehendaki baca keseluruhan kandungan website lelongline ini untuk pendaftaran hubungi/CALL 0132552000 

Agen

Agen atau broker atau wakil bagi pihak atau mana-mana pihak atau individu tidak boleh lakukan apa-apa samada buat pembelian kenderaan bagi pihak pembeli sebenar atau menentukan apa-apa mengenai jualan kenderaan lelong. Kenderaan yang di lelong adalah milik legal owner kebiasaannya pihak bank, ada juga kenderaan yang di lelong dari syarikat kredit atau syarikat korperat atau lalin-lain agensi atau pihak tertentu. Dan harga kenderaan yang di lelong di tentukan oleh legal owner serta harga kenderaan yang di lelong juga samada di senaraikan pada website atau di edarkan 'soft copy' bercetak oleh pengendali tempat lelongan. Hanya list/senarai harga kenderaan lelong yang di edarkan oleh pengendali tempat lelongan yang di rujuk bagi tujuan pembelian kenderaan lelong. 
Pembelian kenderaan lelong hanya dilakukan secara 'cash' atau tunai samada melalui credit card, bank draf atau secara tunai. Namun, perlu ketahui bahawa terdapat 2 bayaran, 1. Bayaran deposit RM 1,530 bagi harga kenderaan yang dilelong bawah RM 100 ribu, yang dibuat semasa hari lelong,( tertakluk pindaan) kebiasaannya bayaran berkenaan dibuat bagi melayakkan membida/beli kenderaan tetapi jika gagal buat pembelian, wang berkenaan di kembalikan. 2. Bayaran 'full payment' mengikut tempoh yang di tentukan samada 5 7 14 21 hari mengikut yang di tetapkan oleh legal owner atau pengendali tempat lelongan.
Tiada agen atau broker atau mana-mana pihak atau individu yang boleh berikan apa-apa jaminan gerenti confirm apa-apa perkara mengenai pembelian kenderaan lelong. Anda sendiri yang lakukan segala perkara atau tindakan mengenai pembelian kenderaan lelong. Apa saja kenderaan yang di lelong adalah mengikut proses serta prosedur tertentu dan sebagai pembeli individu anda sepatutnya ketahui pelbagai perkara mengenai pembelian kenderaan lelong.
Lelongline Resources guide services adalah pihak yang menyediakan perkhidmatan panduan pembelian kenderaan lelong, baca keseluruhan kandungan blog/website lelongline bagi dapatkan pelbagai info dan untuk daftar sms kan nama/no.kp ke 0132552000 

Cari

Cari dan dapatkan apa-apa kenderaan yang anda perlukan mengikut bajet kewangan anda sendiri. Pembelian kenderaan lelong, dimana pembeli itu sendiri yang perlu masuk ke tempat jualan kenderaan lelong dan lakukan sendiri semua proses pembelian kenderaan lelong. Tiada agen tiada-broker tiada mana-mana pihak yang lakukan apa-apa pun bagi pihak anda atau bagi pihak pembeli sebenar. 
Apa saja kenderaan yang diperlukan, anda sendiri yang cari serta pastikan condition/keadaan kenderaan berkenaan. Pada tarikh/masa tertentu, kenderaan yang akan dilelong di 'view'/dipamerkan bagi pembeli buat inspection/pemeriksaan. Sebagai pembeli, anda sepatutnya ketahui pelbagai perkara yang wajar dilakukan sebelum buat pembelian. 
Dengan teknologi terkini khususnya smartphone/handphone berinternet, pelbagai info mengenai jualan kenderaan lelong boleh di akses secara online. Agak mudah anda cari dan dapatkan kenderaan melalui akses online serta semuanya di hujung jari anda.
Lelongline Resources guide services adalah pihak yang menyediakan perkhidmatan panduan pembelian kenderaan lelong, baca keseluruhan kandungan blog/website lelongline bagi dapatkan pelbagai info dan untuk daftar sms kan nama/no.kp ke 0132552000

Direct

Direct atau buat pembelian kenderaan lelong terus di tempat jualan kenderaan lelong, di hadapan jurulelong dan beli kenderaan lelong melalui proses jualan lelong. Tiada mana-mana pihak yang boleh tawarkan apa-apa kenderaan lelong atau jual kenderaan lelong tanpa lalui proses jualan lelong dan tidak ada 'tawaran' melalui 'pintu belakang' cauntim adjust atau apa saja urusan yang mengelirukan. Elakkan berurusan dengan mana-mana pihak yang bagi tawaran secara 'direct' jual kenderaan dengan dakwaan kenderaan lelong samada dari agensi kerajaan samada lelong Kastam Polis JPJ Bank atau kenderaan dari gudang pelabuhan. Jika dikaitkan dengan jualan kenderaan lelong, sudah pasti jualannya melalui jurulelong dan jangan terpedaya dengan tawaran-tawaran 'luarbiasa'.  
Semua orang boleh direct atau secara langsung, terus buat pembelian kenderaan yang dijual secara lelong. Tiada apa-apa halangan dan jualan kenderaan lelong dibuat secara terbuka atau 'public auction. Jika anda tahu mana-mana tempat jualan kenderaan lelong, anda sendiri yang cari, anda masuk sendiri dan buatlah pembelian mengikut apa yang anda tahu tentang pembelian kenderaan lelong.
Tetapi jika tempat jualan kenderaan lelong pun anda tak tahu, pelbagai perkara yang mungkin anda tidak tahu dan jangan ambil mudah dengan hanya ambil tahu perkara-perkara dalam jangkauan fikiran anda saja. Ada yang hanya nak tahu lokasi atau alamat lengkap tempat lelong, nak masuk sendiri, nak tengok atau nak servey, buat site visit. Mungkin agak baik tetapi tidak logik sebab bila tengok kenderaan murah terus beli dan jika ada apa-apa masalah cuma salahkan orang saja.
Lelongline Resources guide services adalah pihak yang menyediakan perkhidmatan panduan pembelian kenderaan lelong, baca keseluruhan kandungan blog/website lelongline bagi dapatkan pelbagai info dan untuk daftar sms kan nama/no.kp ke 0132552000

Hak

Hak sebagai pengguna khususnya hak anda sebagai pembeli kenderaan yang dijual secara lelong. Bukan hanya setakat mahu kenderaan yang cantik pada harga murah tetapi lebih penting dari itu ialah kenderaan yang di beli mudah buat tukar nama. Kecuaian pembeli samada secara sengaja atau tidak sengaja atau tanpa pengetahuan dan lakukan sesuatu samada yang boleh menyebabkan wang dibelanjakan lesap atau terpaksa menanggung pelbagai kos luar jangka.
Bagi memastikan hak anda, amat penting ketahui pelbagai perkara atau tindakan yang sepatutnya anda lakukan bagi tujuan buat pembelian kenderaan lelong. Jangan ambil mudah tetapi ambil tahu apa yang sepatutnya anda lakukan samada sebelum buat pembelian, semasa buat pembelian dan setelah buat pembelian kenderaan lelong.
Jika anda sendiri yang cuai atau keliru pelbagai perkara mengenai pembelian kenderaan lelong, apa-apa kesilapan ada kos yang perlu di tanggung dan tanpa ketahui hak anda sebagai pengguna/pembeli, anda hanya bergantung pada nasib samada baik atau sebaliknya. Jika ketahui beberapa perkara atau tindakan yang sepatutnya dilakukan, urusan pembelian kenderaan lelong agak mudah dan tiada apa-apa risiko kerugian sebab anda boleh elak dari hadapi masalah setelah buat pembelian kenderaan lelong.
Lelongline Resources guide services adalah pihak yang menyediakan perkhidmatan panduan pembelian kenderaan lelong, baca keseluruhan kandungan blog/website lelongline bagi dapatkan pelbagai info dan untuk daftar sms kan nama/no.kp ke 0132552000

Rabu

Lelong

Lelong kenderaan yang di tarik oleh bank kerana pemilik sebelum ini gagal bayar ansuran bulanan atau hutang bank. Apa saja kenderaan samada motosikal kereta van bas lori suv mpv atau sebagainya yang sebelum ini di beli melalui loan atau pinjaman bank, sebaik saja pemilik asalnya gagal bayar hutang 2 - 3 bulan, kenderaan berkenaan di tarik seterusnya di jual secara lelong dan anda sebagai pembeli individu boleh cari serta dapatkan kenderaan pada harga lelong.
Lelong pelbagai kenderaan yang dibuat di 24 tempat lelong seluruh Malaysia, sesiapa saja samada yang berpendapatan rendah, berjawatan tinggi, anda sebagai pembeli individu kini boleh dapatkan kenderaan mengikut keperluan kegunaan dan bajet kewangan anda sendiri serta beli kenderaan idaman pada harga lelong
Lelong kenderaan dilakukan secara terbuka, sesiapa saja boleh masuk ke tempat jualan kenderaan lelong. Pada hari-hari tertentu sebagaimana yang di tetapkan oleh pihak pengendali tempat jualan kenderaan lelong, anda perlu berada di tempat jualan kenderaan lelong
Lelong adalah cara jualan dibuat, agak berbeza antara jualan secara tender atau jualan yang dibuat oleh penjual kenderaan terpakai atau jualan yang dibuat secara direct oleh pemilik kenderaan berkenaan. Sebagai pembeli individu, anda sepatutnya ketahui pelbagai perkara berkaitan pembelian kenderaan lelong
Lelong juga yang berkaitan kenderaan dan menjadi tanggungjawab serta perlu anda lakukan ialah buat inspection/pemeriksaan pada kenderaan semasa kenderaan di 'view'/dipamerkan. Anda sendiri yang tentukan samada buat pembelian atau tidak, tiada mana-mana pihak yang bertindak sebagai agen, wakil, broker atau lakukan sesuatu bagi pihak anda. Tiada mana-mana pihak yang boleh tawarkan secara direct/terus pada anda apa-apa kenderaan pada harga lelong tanpa buat pembelian di tempat jualan lelong serta tidak lalui proses biasa pembelian kenderaan lelong
Lelong pelbagai kenderaan yang dibuat sebulan antara 40 - 60 kali di seluruh Malaysia, jualan kenderaan lelong terbanyak sekitar Klang Valley iaitu di Selangor dan Kuala Lumpur. Anda sendiri yang tentukan samada buat pembelian atau tidak setelah anda sendiri berpuas pada pada condition/keadaan kenderaan yang di jual secara lelong
Lelong di buat atau di kendalikan oleh jurulelong yang bertauliah, mengikut undang-undang dan proses serta prosedur yang standard di tetapkan. Kebiasaannya pembelian kenderaan dibuat hanya yang bersesuaian samada mengikut keperluan atau bajet kewangan. Bidding atau bidaan atau lawan harga hanya berlaku jika satu unit kenderaan mempunyai lebih dari seorang pembeli. Tetapi, walaupun jualan kenderaan dibuat secara lelong tetapi banyak juga kenderaan yang di lelong tidak terjual. Ini di sebabkan jika harga kenderaan agak tinggi samada lebih tinggi dari harga pasaran, harga lebih kurang sama dengan dengan harga pasaran, kenderaan berkenaan tidak terjual dan seterusnya kenderaan berkenaan di lelong berulang-ulang kali bagi lelongan berikutnya samada harganya di turunkan sehingga terjual. Pembeli yang buat pembelian kenderaan di tempat lelong hanya cari dan dapatkan kenderaan tertentu saja serta bukannya beli semua kenderaan yang di lelong. Anda juga sebagai pembeli individi boleh cari dan dapatkan kenderaan mengikut lifestyle/gayahidup dan dengan bajet kewangan anda sendiri serta beli kenderaan pada harga lelong
Lelongline Resources guide service adalah pihak menyediakan perkhidmatan panduan pembelian kenderaan lelong, baca keseluruhan kandungan blog/website lelongline ini dan untuk dapatkan perkhidmatan sms kan nama dan no.k/p ke 013 255 2000

Online

Online atau berurusniaga melalui internet atau dapatkan apa-apa perkhidmatan melalui pengiklanan dari aplikasi mudah alih seperti smartphone. Sebagai langkah berhati-hati bagi mengelakkan lakukan apa-apa kesilapan samada anda keliru atau terpedaya dengan tawaran-tawaran 'luar biasa'
Online atau direct berurusniaga melalui aplikasi media elektronik berinternet dimana anda sebagai pengguna/pembeli perlu ketahui hak anda. Ambil masa yang sepatutnya bagi ikuti pelbagai kenyataan berkaitan tawaran samada barangan/produk atau perkhidmatan/service. Elakkan berurusan secara online dalam keadaan terdesak, keliru atau hanya tertarik dengan tawaran-tawaran 'luar biasa'.
Online saja segala info dari paparan yang biasa dinyatakan pada blog atau website, jika terdapat kenyataan 'luar biasa' dapatkan penjelasan lebih lanjut tetapi jika anda ragu-ragu dengan penjelasan diberikan, sebaiknya elak dari berurusan. Kegagalan anda bagi memastikan urusan secara online dibuat adalah sebagaimana yang sepatutnya, adalah atas tanggungjawab anda sendiri, tiada apa-apa paksaan malah anda yang lakukannya sendiri dan jika anda lakukan urusan secara online atas kecuaian diri sendiri jangan salahkan orang serta buat laporan polis tetapi anda cuai kerana tertarik dengan tawaran 'luar biasa'
Online atau berurusan melalui internet sememangnya ada risiko penipuan tetapi jika terlalu fobia atau truma pun agak payah jugak hidup di era GST kerana kos sara hidup agak tinggi. Sememangnya berurusan melalui online mampu mengurangkan perbelanjaan kerana terus buat pembelian direct dengan pihak pembekal atau terus berurusan di tempat yang sepatutnya. Dengan berurusan secara online, anda boleh terus dapatkan barangan atau perkhidmatan direct dan bukan hanya tertarik pada kenyataan yang 'luar biasa'
Online kan saja pelbagai maklumat dengan mengambil masa yang sepatutnya sebelum buat keputusan untuk berurusan. Lelongline Resources sebagai pihak yang menyediakan perkhidmatan panduan pembelian kenderaan yang dijual secara lelong, pada setiap kali catatan yang di paparkan pada blog/website lelongline ini pembaca diberikan ingatan agar membaca sebelum berurusan supaya 'baca keseluruhan kandungan' blog/website lelong ini, yang bertujuan mengelakkan pembaca keliru atau merujuk pada sesuatu tajuk yang keliru dan menganggap ianya 'luarbiasa'  
Online atau berurusniaga secara atas talian adalah begitu mudah, dengan adanya panduan akses online khususnya link-link lamanweb semua tempat-tempat lelong seluruh Malaysia. Terdapat lebih kurang 15 link website tempat pengendali lelongan serta link website direct dengan bank dimana terdapat lebih kurang antara 20-30 tempat jualan kenderaan lelong samada hanya store tempat penyimpanan kenderaan bank tarik atau tempat yang sama mengendalikan jualan kenderaan lelong. Sebulan lebih kurang antara 50-60 kali jualan kenderaan lelong di seluruh Malaysia dan pelbagai kenderaan samada motosikal kereta 4X4 MPV SUV Van Lori pelbagai jenama tahun didaftarkan cc samada yang recond atau import dan pelbagai kenderaan keluaran Malaysia. Anda sendiri yang tentukan apa-apa kenderaan yang bersesuaian dengan bajet kewangan anda sendiri. Tiada agen tiada wakil tiada broker malah anda sendiri perlu masuk ke tempat jualan kenderaan lelong, cari dan dapatkan sendiri kenderaan serta buat pembelian semasa lelongan dibuat. Tiada apa yang keliru, tiada janji-janji yang 'luarbiasa'
Lelongline Resources guide services memberikan perkhidmatan panduan pembelian kenderaan yang di jual secara lelong, sebagai pembeli anda dikehendaki baca keseluruhan kandungan website lelongline ini untuk pendaftaran hubungi/CALL 0132552000

Harga

Harga kenderaan yang dijual secara lelong adalah hanya merujuk pada list atau senarai harga yang di edarkan di tempat jualan kenderaan lelong dan sebagai makluman awal terdapat juga pengendali tempat jualan kenderaan lelong yang paparkan list/senarai kenderaan dengan harga serta pelbagai maklumat kenderaan yang di lelong melalui lamanweb. 
Harga kenderaan yang di jual secara lelong adalah tidak boleh di rujuk selain dari yang di sediakan oleh pengendali tempat jualan kenderaan lelong. Tiada mana-mana pihak samada individu, syarikat atau sesiapa saja dan dalam bentuk apa saja samada secara bertulis atau secara lisan yang boleh menyatakan mengenai harga kenderaan yang di jual secara lelong. Lelongline Resources adalah pihak menyediakan panduan pembelian kenderaan lelong dan bukannya pihak yang menetapkan harga kenderaan yang di lelong. Namun dengan teknologi yang canggih kini, list/senarai harga kenderaan yang di jual secara lelong boleh dipaparkan melalui hanphone berinternet atau smartphone. Bagi mendapatkan panduan akses online, perlu daftar dengan sms kan nama serta no.kad pengenalan dan perlu buat bayaran fees bagi mendapatkan perkhidmatan sebanyak RM 2 ribu. Bayaran fees yang dibuat samada (1). Dibawa ke tempat jualan kenderaan lelong serta di berikan panduan akses online atau (2). Hanya diberikan panduan akses online. Bagi yang buat pendaftaran serta buat bayaran fees guide diberikan perkhidmatan dan yang tidak daftar serta tidak buat bayaran fees guide tidak diberikan apa-apa perkhidmatan. Dengan adanya panduan akses online, pembeli individu boleh terus atau secara direct dapatkan pelbagai info mengenai jualan kenderaan lelong melalui handphone berinternet yang di paparkan melalui lamanweb.
Harga kenderaan yang dijual secara lelong kebiasaanya di tetapkan oleh Legal owner atau pemilik yang sah kebiasaannya oleh pihak bank. Kebiasaannya kenderaan yang di tarik oleh bank di simpan dalam stor tempat pengendali jualan lelong, antara 1 - 3 hari sebelum jualan lelong dibuat legal owner bagi kenderaan yang akan di lelong akan keluarkan list/senarai harga kenderaan dan seterusnya pihak pengendali tempat jualan kenderaan lelong akan paparkan pada lamanweb serta cetak untuk diedarkan pada pembeli semasa masuk ke tempat jualan kenderaan lelong berkenaan. Namun, bagi kemudahan serta persediaan awal pembeli ketahui dimana kenderaan yang di kehendaki ada serta bagi sediakan bajet kewangan yang sesuai bagi membeli kenderaan yang di kehendaki, antara 1-3 hari sebelum lelongan dibuat list/senarai kenderaan telahpun boleh dipaparkan melalui handphone berinternet dengan melayari lebih kurang 15 link lamanweb.
Harga kenderaan yang dijual secara lelong yang dipaparkan di blog/lamanweb lelongline ini merupakan contoh dan bukan untuk rujukan serta tiada apa-apa kaitan dengan keadaan yang sebenarnya sebagaimana contoh pada paparan senarai harga di sebelah kiri. Harga kenderaan pada paparan sebelah kanan pula adalah harga kenderaan lelong yang sebenar dimana pada no.plat serta beberapa maklumat kenderaan/motor di pudarkan bagi melindungi hak pravisi pembeli nanti. Dimana harga kenderaan yang disenaraikan oleh pengendali tempat jualan kenderaan lelong pada list/senarai antaranya memaparkan no.lot, no.plate, jenama, cc, tahun di daftarkan, no. casis, no.enjin serta pelbagai maklumat lengkap yang berkaitan kenderaan yang di lelong. Anda sebagai pembeli individu hanya diberikan panduan akses online setelah daftar serta buat bayaran fees guide dan list/senarai harga kenderaan boleh dipaparkan melalui handphone berinternet lebih kurang 24 tempat lelong serta sebulan antara 50-60 kali jualan kenderaan lelong seluruh Malaysia yang boleh di akses melalui lamanweb.
Lelongline Resources guide services memberikan perkhidmatan panduan pembelian kenderaan yang dijual secara lelong, sebagai pembeli, anda dikehendaki baca keseluruhan kandungan website lelongline ini, untuk pendaftaran hubungi 0132552000  

Proses

Proses dan prosedur pembelian kenderaan yang di jual secara lelong, anda sendiri sebagai pembeli individu lakukan semua proses pembelian mengikut prosedur yang di tetapkan. Dengan teknologi terkini khususnya kecanggihan telefon mudah alih/handphone berinternet, segala info mudah di akses dimana saja sepanjang hayat.   
Pelbagai info memudahkan anda mengetahui alamat lengkap tempat jualan kenderaan lelong, list/senarai jualan kenderaan lelong antara yang boleh di paparkan melalui telefon anda. Sebelum anda masuk ke tempat jualan kenderaan lelong, maklumat mengenai kenderaan telahpun di ketahui dan memudahkan anda sediakan bajet yang bersesuaian untuk beli kenderaan sebagaimana yang anda kehendaki.
Proses dan prosedur pembelian kenderaan lelong adalah mengenai tindakan yang sepatutnya anda lakukan samada sebelum buat pembelian, semasa pembelian dibuat dan setelah pembelian di lakukan ianya berkaitan dokumen kenderaan, pemeriksaan/inspection pada kenderaan, tempoh buat pembayaran, bayaran-bayaran yang berkaitan dan pelbagai perkara yang sepatutnya di lakukan oleh anda sebagai pembeli individu.
Proses pembelian kenderaan lelong hanya dilakukan di tempat jualan kenderaan lelong mengikut prosedur yang di tetapkan samada oleh legal owner / pemilik yang sah bagi kenderaan yang di lelong kebiasaannya oleh pihak bank dan prosedur tertentu yang di tetapkan oleh pengendali tempat jualan kenderaan lelong
Kebiasaannya pembeli buat pembelian semasa jualan lelong di lakukan oleh jurulelong, proses membida di lakukan oleh jurulelong dan pembeli buat bidaaan bagi kenderaan yang di kehendaki. Agak mudah difahami, anda sebagai pembeli hanya mengangkat kad bidaan yang anda kehendaki semasa jualan lelong dibuat.
Dengan kecanggihan teknologi kini, segala info mengenai jualan kenderaan lelong boleh di akses dengan mudah melalui telefon berinternet. Segala info mengenai jualan kenderaan lelong antaranya ialah list/senarai kenderaan yang di lelong, alamat lengkap tempat jualan kenderaan lelong, kenyataan mengenai proses prosedur pembelian kenderaan lelong dan ada antara tempat jualan kenderaan yang memaparkan gambar kenderaan yang akan dilelong. Bagi yang telah ada akses online, anda boleh masuk ke tempat jualan kenderaan lelong di seluruh Malaysia 1 - 3 hari sebelum jualan lelong dibuat bagi tujuan buat pilihan atau buat pemeriksaan/inspection pada kenderaan yang di kehendaki dan dengan akses online ini juga anda boleh masuk kesemua 24 tempat jualan kenderaan seluruh Malaysia serta info mengenai jualan kenderaan di kemaskini sepanjang masa mengikut apa-apa perubahan yang di sediakan oleh pengendali tempat jualan kenderaan lelong.  
Terdapat beberapa tempat pengendali jualan kenderaan lelong telah menyediakan kemudahan pembelian kenderaan lelong secara atas talian/online atau jualan kenderaan lelong secara online. Kini, anda boleh buat pembelian kenderaan yang di lelong di mana saja anda berada dan sambil 'coner baring atas tilam' pun boleh buat pembelian kenderaan. Namun amat penting anda perlu ketahui mengenai proses prosedur yang sepatutnya anda lakukan sebelum buat pembelian kenderaan yang di lelong secara online. Bagi mendapatkan perkhidmatan panduan pembelian kenderaan lelong, anda perlu daftar dengan sms kan nama dan no.k/p serta buat bayaran atau fees guide sebanyak RM 2 ribu. Lelongline Resources adalah badan perniagaan yang menyediakan perkhidmatan, hanya setelah daftar dan buat bayaran, anda diberikan perkhidmatan. Tiada apa-apa paksaan atau kekeliruan dan segala yang dilakukan oleh anda adalah dalam pengetahuan serta tanggungjawap anda. Bagi mendapatkan apa-apa penjelasan, hubungi 013 255 2000 dan luangkan masa bagi ikuti pelbagai kenyataan di blog/website www.lelongline.com 


Tempat

Tempat jualan kenderaan lelong boleh dikatakan terdapat di seluruh Malaysia, hanya 2 negeri yang tiada tempat jualan kenderaan lelong  
Tempat jualan kenderaan lelong juga kebiasaannya tempat penyimpanan atau stor kenderaan yang di tarik oleh bank kerana pemilik sebelumnya gagal bayar hutang / loan bank. Jika sebelum ini hanya dealer usedcar/penjual kenderaan terpakai beli kenderaan pada harga lelong dan jualkannya semula pada pada harga pasaran semasa/market value 
Tempat jualan kenderaan lelong kini terdapat di 12 negeri seluruh Malaysia, lebih kurang 24 tempat dimana jualan lelong di buat antara 40 - 60 kali setiap bulan yang berjadual tetap dan dianggarkan setahun antara 500 - 1,000 kali jualan kenderaan lelong samada yang berjadual tetap atau yang tidak berjadual tetap. Puluhan ribu unit pelbagai kenderaan yang di jual secara lelong, mengikut tempat atau stor lelongan jika stor yang kecil antara 5 - 50 unit kenderaan yang di lelong dan jika stor yang besar antara 50 - 500 atau lebih pelbagai kenderaan yang di lelong. Sekurang-kurang 1 tempat lelong di setiap negeri, tempat jualan kenderaan lelong terbanyak adalah di Selangor, terdapat 5 tempat setakat ini di ikuti Penang ada 4 tempat lelong, masing-masing 3 tempat di Kuala Lumpur dan Johor. 2 tempat lelong di Sabah, 1 tempat lelong di Sarawak Kedah Kelantan Pahang Perak Melaka Terengganu. Samada tempat lelongan buat jualan lelong atau tarikh serta masa adalah hanya di tetapkan oleh pengendali tempat lelongan serta tertakluk pada apa-apa pindaan atau perubahan dari masa kesemasa. Dengan teknologi terkini khususnya kecanggihan telefon berinternet, anda boleh dapatkan alamat lengkap, list/senarai harga kenderaan yang di lelong dan ada tempat lelong paparkan gambar kenderaan yang di lelong serta pelbagai info mengenai jualan kenderaan lelong yang boleh di akses melalui online.
Agak menarik untuk di nyatakan, boleh dikatakan tiada atau kurangnya pembeli yang masuk ke tempat jualan kenderaan lelong. Sebab utama adalah kerana ramai yang tidak tahu lokasi tempat jualan kenderaan lelong dan kebiasaan banyak kenderaan yang di lelong tidak terjual serta bertambah-tambah dengan kenderaan yang baru di tarik sedangkan kenderaan yang sediaada di lelong tidak terjual. Lebih menarik kebiasaannya kenderaan yang di jual secara lelong hanya di beli pada harga yang murah samada separuh 1/2, satu pertiga 1/3 atau kurang dari 1/3 dari harga pasaran. Pembelian kenderaan lelong hanya dibuat oleh pembeli sebenar, anda perlu berada di tempat jualan kenderaan lelong, anda sendiri yang lakukan semua proses pembelian kenderaan lelong tanpa agen tiada broker serta tiada pihak yang mewakili bagi pihak anda. Pembelian kenderaan lelong hanya dibuat setelah anda sendiri berpuashati pada condition/keadaan kenderaan, beli kenderaan mengikut bajet kewangan serta setelah anda sendiri buat inspection/pemeriksaan pada kenderaan berkenaan. Lelongline Resources adalah pihak menyediakan perkhidmatan mengenai pembelian kenderaan yang dijual secara lelong, ikuti blog/lamanweb www.lelongline.com dan untuk apa-apa penjelasan CALL 0132552000