1Lelong

1Lelong
LELONGLINE RESOURCES - GUIDE SERVICES adalah PENERAJU UTAMA di Malaysia menyediakan perkhidmatan info dan panduan mengenai pembelian kenderaan LELONG serta menyediakan PANDUAN AKSES ONLINE

Selasa

JPJ , polis , kastam LELONG kereta / kenderaan

JPJ , polis , kastam LELONG kereta / kenderaan - nak tahu cara jualan LELONG yang dibuat oleh pelbagai pihak atau agensi kerajaan. Terdapat jualan LELONG yang dibuat oleh agensi kerajaan , badan berkanun , GLC , badan korperat dan pelbagai pihak yang lain. Pelupusan aset antara sebab jualan LELONG dibuat bagi agensi yang dinyatakan diatas. Juga kenderaan yang di rampas, kenderaan yang terlibat dalam jenayah, kenderaan yang tidak mengikut proses yang sah untuk masuk ke dalam negara, kenderaan yang di sita kerana buat pengubahsuaian tidak mengikut prosedur yang di tetapkan. Pelbagai sebab kenderaan yang di sita oleh agensi penguatkuasaan undang-undang. Selepas disita, di bawakan kes berkenaan ke mahkamah dan seterusnya kenderaan berkenaan di jual secara LELONG. Ini antara keadaan jualan kenderaan LELONG yang dibuat serta sebab kenderaan dijual LELONG. Terdapat pelbagai sebab lagi kenderaan yang dijual secara LELONG atau perlucutan hak juga di sebut juga sebagai pelupusan aset serta jualan barang-barang kes yang di rampas/disita.
Memahami proses jualan LELONG oleh agensi kerajaan agak mudah namun perlu ketahui  secara menyeluruh sebelum buat pembelian. Selain jualan secara LELONG iaitu jualan secara tawaran harga secara terbuka, ada juga jualan secara tender dibuat dimana tawaran harga yang dibuat perlu ditulis dan dimasukkan kedalam peti tender. Pada masa yang ditentukan peti tender dibuka dan tawaran harga tertinggi dikira sebagai pemenang tender. 
Jualan kenderaan oleh agensi kerajaan biasanya diiklankan di papan kenyataan agensi berkenaan, diiklankan diakhbar dan ketentuan yang ditetapkan oleh agensi berkenaan saja. Jika kenderaan yang di tarik dan di jual secara LELONG oleh bank agak mudah kerana ianya dibuat lebih kerap, ada antaranya setiap rabu khamis jumaat sabtu ahad setiap minggu dan sebagainya. Lebih mudah mendapatkan kenderaan yang dilelong oleh pihak bank, harga jualan pada harga LELONG. Antara lebih kurang 500 hingga 3000 unit kenderaan yang dijual secara LELONG setiap minggu. Jadi janganlah tanya bila jualan LELONG dibuat sebab setiap rabu khamis jumaat sabtu ahad setiap minggu jualan LELONG dibuat oleh bank. ( tertakluk pada perubahan semasa)
Dengan bimbingan / GUIDE, pembeli lebih mudah memahami proses / prosedur asas pembelian kenderaan / kereta LELONG. Bagi tujuan membuat pembelian kenderaan yang dijual secara LELONG, baca keseluruhan kandungan website lelongline dan fahaminya, hubungi / CALL 013 255 2000 untuk ke tempat  jualan kenderaan LELONG. - catatan ini telah di paparkan lebih 50 ribu kali sejak diterbitkan 21/2/2012.